tisdag 9 april 2013

En möjlig framtid

I Sveriges avfallsplan kan man ta del av en vision. En vision om hur ett samhälle ser ut där avfallmängderna minskat och vi har blivit bättre på att ta tillvara på resurserna i avfallet. Följ med på en stadsvandring år 2020…

”Framtiden ligger dold i dimslöjor. Vi ser inte. Vi vet inte. Men för ett ögonblick skingras dimman. Tag chansen! Följ med! Vi har hamnat i en stad. Det är vår med skir grönska och koltrastar som sjunger. Inga glasspapper eller plastglas rullar längs gatorna när vindarna leker mellan husen.
En man kommer gående med ett par skor i handen. Skomakaren ligger runt hörnet. Det är billigare att laga saker än att köpa nya.
En ung kvinna går upp för trapporna för att låna en borr av grannen. Hon har precis flyttat in och tänkte sätta upp några fina bokhyllor som hon har ärvt av sin mormor.
Vi vandrar vidare och passerar ett hyreshus. Familjen J går igenom kylskåpet för att se om de har några rester som går att omvandla till en ny spännande maträtt. Bönröra, ägg, pasta, kokta palsternackor… Jo det kan nog bli något. Ingen mat slängs i onödan. Människor vill inte slösa med resurserna. Skal och ben och annat som inte går att äta samlas in och blir till fordonsbränsle.
Vi fortsätter och hamnar i ett villaområde. I slutet av gatan finns ett skjul med grannarnas gemensamma verktyg. Gräsklippare, häcksax och yxa. Varför skulle alla köpa på sig alla grejer?
Åter i stadens centrum. Två tonårskillar väntar på att klädoteket ska öppna. De ska på konsert ikväll. Om de lånar kläder istället för att köpa nytt kan de gå på dubbelt så många konserter.
På ett café, i skuggan under ett blommande äppelträd, sitter en äldre man och en äldre kvinna och pratar om avfall.
– Tänk förr slängde människor fungerande saker på återvinningsstationerna. Snurrigt, säger han och sätter fundersamt ner saftglaset.
– Ja, och den illegala exporten av farligt avfall. Vad bra att vi fick stopp på den säger hon.
De är överens. Det var inte bättre förr. Nu tänker företagen på hur produkter ska kunna återanvändas och återvinnas och de innehåller inga farliga ämnen. Och för det farliga avfall som ändå bildas finns bra insamlingssystem.
När byggnader rivs källsorteras allt material. Dörrar, skåp och fönster av god kvalitet tas om hand och återanvänds. Det som inte kan användas igen återvinns till nya material.
Titten in i framtiden är över. En dröm. En vision. Och en möjlig framtid.”


Från avfallshantering till resurshushållning. Sveriges avfallsplan 2012–2017
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar